• Salade Niçoise med grillat vitlöksbröd
    Upplagd av
       Visningar (1344)
       Recept
       0 Kommentar

    Salade Niçoise med grillat vitlöksbröd

    Balthazar Restaurant inspiration, New-York:

    En pärla i New York som är ett måste vid varje besök i staden.
    Öppet nästan jämt - för frukost, brunch, lunch, sen lunch, middag, efter teatern på Broadway…
    Klassisk fransk bistrostil, mer franskt än självaste Frankrike. Ägaren Keith McNally öppnade Balthazar våren 1997 men det känns som om krogen funnits där i hundra år. Här äter jag gärna Duck Confit eller Bouillabaisse men även deras härliga Steak Tartar eller smakrika Salade Nicoise med tonfisk är utmärkt...

    Recept:

    Ingredienser till 4 personer
    Sallad:
    4 kalla kokta skalade färskpotatisar
    12 cocktailtomater
    50 g haricots verts
    4 små romansallatsstånd
    4 sardellfiléer
    16 svarta oliver, niçoise (Olives niçoises, PACA, Barral)
    4 kokta ägg eller vaktelägg.
    1 salladslök
    1 citron
    1 knippa bladpersilja
    Salt (Fleur de Sel de Camargue)
    Nymalen svartpeppar
    Tonfisk 

    Dressing:
    1 schalottenlök
    1 tsk dijonsenap (Delouis, Moutarde de Dijon, Bio)
    4 msk rödvinsvinäger eller balsamvinäger.
    ½ tsk honung (flytande lavendelhonung t.ex).
    4 msk god olivolja 
    Salt (Fleur de Sel de Camargue)
    nymalen svartpeppar

    Vitlöksbröd:
    4 tjocka skivor lantbröd
    1 vitlöksklyfta
    Kallpressad olivolja 
    Salt (Fleur de Sel de Camargue)

    GÖR SÅ HÄR:
    Dressing: 
    Skala och hacka schalottenlöken fint.
    Vispa ihop senap, vinäger, honung och vispa i olivolja.
    Blanda i löken och krydda med salt och peppar.

    Sallad:
    Skiva den kokta potatisen och dela tomaterna.
    Ansa haricots verts och koka dem i 1 minut.
    Häll av vattnet och kyl.
    Dela romansallaten i fyra delar på längden 
    Strimla salladslöken fint.
    Strimla sardellerna.
    Blanda tomater, potatis, lök, haricots verts, romansallad med dressingen.
    Garnera med delade ägg, tonfisk, sardeller, citronklyftor och bladpersilja. Salta och peppra.
    Rosta brödskivorna och dela vitlöksklyftan. Gnid bröden på ena sidan med vitlöken och droppa över god olivolja och lite havssalt. Servera bröden till salladen.

    VintipsVintips:
    Les Lauzeraies Tavel 2010
    95 kr, Côtes du Rhône, Frankrike 2724, Rosé
    Matvänlig rosé med fräsch syra och bäriga toner med inslag av örter en Salade Niçoise med tonfisk.
    Med en SOMMELIERKORKSKRUV FRÅN LAGUIOLE MED OLIVTRÄ...

kommentar, tips....

* Namn:
* E-post: (ej publicerat)
   Website: (Site url with http://)
* Kommentar: