Grillad lax med provencalska grönsaker
Förberedelser: 30 minuter
Tillagning: 30 minuter.
Ingredienser för 2 personer:
500 g hel laxbit
Provencalsk olivolja
Fleur de sel (eller havssalt), peppar
Grillmarinad med espelettepeppar (fransk chilipeppar)
Lagerblad eller bouquet garnis
Grönsaker:
Morötter, zucchini, vitlök, lök, citron.
Förberedelser:
Häll lite olivolja på laxbiten, salta. Häll över grillmarinaden, strö på timjan och lagerblad. Täck över och låt marinera 30 minuter i kylskåp.
Skär under tiden morötterna i tunna rondeller, zucchinin i stora kuber, löken i tunna skivor och citronen i bitar. Häll olivolja i en stekpanna och stek grönsakerna ca 10 minuter.
Ta fram laxen och lägg på aluminiumfolie, ta en tillräckligt stor bit för att kunna täcka över ordentligt. Placera grönsakerna runt laxbiten (foto).
Vik ihop aluminiumfolien och lägg paketet på varmt galler. Grilla i ca 15 minuter. Ta bort från grillen, öppna folien och låt vila en kort stund.
Servera med ris och brytbönor...
Vintips:
Alsace Gewurtztraminer - Vittvin, erveras mellan 10-12 grader
Alsace Pinot gris Tokay - Vitt, erveras mellan 11-12 grader
Chabli Bourgogne, chardonnay - Vitt, serveras mellan 8-10 grader
Côtes de Provence - Provence - Vitt, serveras mellan 8-10 grader