Långkok anka - confit de canard
Långkok - Confit de Canard
MITT RECEPT INSPIRERAT AV DELIKATESSEN BISTRO BAR, Stockholm
Långkok - Confit de Canard
6 st Anklår
4 msk havssalt (Fleur de Sel de Camargue)
Nymald svartpeppar
4-6 lagerblad
1 msk timjan
1 kg ankfett
Att servera till:
En god sallad bestående av blandade plockade blad.
Gör en härlig vinägrett bestående av:
1 tsk dijonsenap (Moutarde de Dijon)
2 tsk rödvinsvinäger (Vinaigre Vin Rouge)
En nypa havssalt (Fleur de Sel)
Svartpeppar från kvarn
2 msk olivolja
Eventuellt lite vatten
GÖR SÅ HÄR:
Dagen före:
Gnid in de färska anklåren med salt och svartpeppar.
Lägg dem i en ugnssäker form med örter och låt stå svalt över natten.
Morgonen efter:
Sätt ugnen på 150 grader. Borsta av saltet från anklåren och lägg tillbaka dem i den rengjorda formen. Klicka över ankfett och ställ in i ugnen.
Tvätta och skrubba potatisen. Skär i halvor och blanchera i kokande saltat vatten. Låt rinna av.
Vänd låren och ös dem ett par gånger.
Efter ca 1,5 timme lägger du i potatisen och låter dem ligga med ytterligare 30-40 minuter. När anklåren och potatisen är gyllenbruna lägger du upp dem och serverar med en tomatsallad och rödvinskokta linser.
RÖDVINSKOKTA LINSER
4 personer
2 dl gröna linser
2 små schalottenlökar
1 msk plockad timjan
2 dl vatten
4 dl gott rödvin (gärna samma som du serverar till maten)
havssalt
svartpeppar
Olivolja
GÖR SÅ HÄR:
Svetta finskuren schalottenlök tillsammans med timjan i olivolja, utan att det tar färg.
Salta lite så att inte löken bränner. I med linserna och rör runt en minut.
Slå på vin och vatten och koka upp och låt sjuda på svag värme cirka 17-20 så att linserna blir mjuka (se anvisning på paketet). Smaka av med salt, peppar och olivolja.
Tack till min kompis Bosse för inspiration!
VINTIPS
Bordeaux viner eller madiran.