Tillverkare

Cassoulet från Castelnaudary (svenska sätt!)

INGREDIENSER

2 burkar (à 400 gr) stora vita bönor
1 stor morot
1 gul lök med 2 kryddnejlikor istuckna
1/2 gul lök
1 tärning köttbuljong
Kryddor - ett par lagerblad, timjan, rosmarin
3 vitlöksklyftor
150-200 gr ankfett
1 burk krossade eller hela tomater
400 gr fläsk med svålen kvar
2 paket bacon-tärningar
6 stora korvar (typ lunchkorv)
2 delar inkokt anka
1/3 falukorvsring
ströbröd

TILLAGNING

1- Lägg 1 msk ankfett i en stor gryta och stek baconet. Tillsätt sedan fläsket (hel biten, ej skuren), moroten i skivor, hela löken med nejlikorna, 2 vitlöksklyftor, kryddorna, buljongtärningen och bönorna. Täck med vatten och låt puttra på svag värme i en timme. Tillsätt salt vid behov (normalt är det nog med sältan i baconet).

2- Stek, i ankfett, korvarna (skurna i skivor), falukorven (i bitar) och den halva löken skuren i skivor. Tillsätt sedan tomaterna, sista vitlöksklyftan och låt puttra 1 timme under lock. Tillsätt då och då lite buljong från grytan.

3- Ta bort fläsket från böngrytan. Avlägsna fettet och svålen och skär köttet i bitar om 5x5 cm.

4- Ta fram en stor ungnsäker form. Börja med att lägga ett lager fläsk på botten. Lägg sedan över ett lager med kött, sås, korv och bönor. Gör sedan om samma sak; fläsk, korv, sås och bönor. Avlägsna ben och skinn på den inkokta ankan och lägg sedan i delarna i formen. Lägg över det sista av ankfettet. Vill du inte tillsätta mer fett, se istället till att ankan ligger "under ytan" för att den inte ska blir för torr. Häll över det sista av såsen om det blivit något kvar.

Ställ in i ung i 170 grader i 2 timmar.

5- Då det återstår 15 minuter av tiden, strö över ströbröd i jämt lager och låt gratinera.

TIPS

- Tillsätt lite Espelette chilipeppar för att få mer "styrka".
- Blötlägg egna vita bönor iställer för att köpa på burk. Ska blötläggas 6H.   

 

Vintips:

Alltid röttvin

- Cahors Château Lagrezette Cru d'exection Malbec (94594) - Pris 209,00kr.

- Madiran Château Peyros Vielles Vignes (90079) - Pris 120,00kr.